


Bu makalemizde SEO dostu URL yapısı oluşturmak hakkında ipuçları vereceğiz.
Bildiğiniz gibi Web sitesine ulaşmanızı sağlayan URL’ler, SEO’nun en temel unsurlarından biridir. URL optimizasyonu Google’ın en önemli 200 sıralama faktöründe ilk 50 sırada yer alıyor. URL optimizasyonu ilk bakışta, basit gibi görünüyor. Oysa düşünüldüğü kadar basit değil. Yapmanız gerekenleri maddeler halinde yazacağız.
Üst Düzey (Top-Level Domain) Bir Alan Adı Seçin
Dünyanın en ünlü SEO bloglarından biri olan Search Engine Land’ın alan adı konusunda işaret ettiği en önemli nokta, üst düzey bir alan adı kullanmanın en iyi başlangıç olduğu. Yani “.biz”, “.pro”, “.tel” vb. yerine bir “.com” alan uzantısını kullanmanın daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Alan adı uzantısı olarak “.com” dışında bir şey kullanabilirsiniz, top-level domain doğrudan sıralamaları etkilemez. Fakat insanların güvenini artırır. Bu sebeple SEO’ya etkisi büyüktür. İnsanlar alan adınıza güveniyorsa, bu trafik yaratacak ve genel SEO’nuz üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır.
HTTPS Kullanın
HTTPS “HyperText Transfer Protocol Secure”; HTTP’nin güvenli sürümünü ifade eder. Online güvenlik, üzerinde en çok durulan konulardan biri. Siber suçlar ve kimlik hırsızlığı arttıkça, internet kullanıcıları güvenli bağlantı kullandıklarını bilmek istiyor.
Siz de sitenizi güvenli bir web sitesi olarak öne çıkarmak istiyorsanız URL’de HTTP yerine HTTPS kullanmalısınız. Bunu yaparak web sitenizdeki bilgilerinizişifrelemiş olursunuz. HTTPS artık bir sıralama sinyali haline de geldi. 2015 yılında Google yaptığı güncelleme ile HTTPS kullanan web sitelerinin arama sonuçlarında daha iyi yerde olacağını açıklamıştı.
URL Uzunlukları
URL optimizasyonunda uzunluk büyük bir önem taşıyor. Ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Kısa URL’ler, uzun URL’lerden daha iyi derecelendiriliyor. Backlink bunu kanıtlamak için kapsamlı testler gerçekleştirdi. Araştırmaya göre başarı sağlayan URL’lerin ortalama 60 karakter olduğu ortaya çıktı. Burdan yola çıkarak 50-60 karakter idealdir. 60 karakteri geçerseniz sıralamanız olumsuz etkilenebilir.
Kaç Kelime Kullanmalısınız?
URL başına, üç ile beş kelime kullanmak hem kolay olacaktır hem de kullanıcılara içeriğin ne hakkında olduğuna dair net bir fikir verir. URL’lerdeki kelimelerin sayısını en az seviyede tutarsanız içinde neler bulabileceğinizi tahmin etmenize yardımcı olur.
Okunabilirlik
Kullanıcı dostu ve genel SEO arasında bir korelasyon var. Bunlar iç içe geçmiş durumdalar. URL optimizasyonu söz konusu olduğunda, bu dikkate alınması gereken bir durum. İyi hazırlanmış bir URL, kullanıcılara ve arama motorlarına, hedef sayfanın ne olacağı konusunda anlaşılması kolay bir gösterge sunmaktadır. Bu bizi bir sonraki noktaya taşıyor: En iyi okunabilirlik için URL’lerinizi yapılandırmaya çalışmalısınız. Mesela kimse http://cdn07.xdomain.fr/9af7e2/i?HRID+iaj34089jgt29hgqa3&qry=f#l!adelay gibi karmaşık ve uzun; hakkında bilgi sahibi olunamayan bir bağlantıya tıklamak istemez. Açıkçası böyle bir domain kullanıcı dostu olamaz. URL https://www.nmdijital.com/tr/internet-reklamarı gibi kolayca okunabilirse daha olumlu olacaktır. Yani basitlik ve netlik, URL oluştururken dikkat etmeniz gereken bir detaydır.
Alt Çizgileri Değil Kısa Çizgileri kullanın
Google kendi blogunda tire kullanımının daha doğru olduğunu belirtiyor. URL içindeki sözcükler arasında boşluk bırakma konusunda iki ana seçeneğiniz var; tire veya alt çizgi kullanmak. En iyi seçenek ise tire kullanmaktır.
Küçük Harf kullanın
Daima küçük harfler kullanın. Çünkü, büyük harf kullanmak, bazı sunucularda yönlendirme veya 404 hatalarına neden olabilir.
Url yapısında Bağlaç Kullanımı
Uzun süre bağlaçlar, birçok SEO otoritesi tarafından büyük bir hata olarak görüldü. URL oluşturmakla ilgili bağlaçlar bir tartışma konusudur. Bağlaç kullanmalı mı yoksa kullanmamalı mısınız? “ve, veya, fakat” gibi bağlaçlar temelde URL’nizin bel kemiğini oluşturan tamlamaları birleştiren “dolgu” sözcüklerdir. Kullanıp kullanmamak aslında önemli değildir fakat çok gerekli değilse bağlaç kullanmanızı önermeyiz. URL yapısı onları çıkardığınızda da hala mantıklı ve okunabilir ise, kullandığınızda fazladan kelime kullanmış olursunuz ve URL’niz daha uzun ve karmaşık hale gelir. Ancak, URL’nizi daha mantıklı ve daha okunabilir hale getirmek için bu bağlaca ihtiyacınız varsa, onu ekleyebilirsiniz.
URL’de “Güvenli” Karakterleri Kullanın
URL’de “güvensiz” karakterlerden ziyade “güvenli” karakterleri kullanmaya özen gösterin. Çünkü güvensiz karakterler bazı tarayıcılarda kullanılabilirlik sorunu yaratabilir. Güvenli karakterler, harfler, numaralar, çizgilerdir. Boşluk ve < > # % { } | ^ ~ [ ] ` karakterleri güvensizdir.
URL Başına Maksimum İki Klasör Kullanın
“Klasörler” ile, bir URL’de metin arasında gördüğünüz eğik çizgileri ifade ediyoruz. URL optimizasyonunun diğer birçok yönü gibi, URL’lerinizde kullandığınız klasör sayısını da en azda tutmak en iyi yoldur. URL’de eğik çizgilerin çok olması performansa zarar verir ve URL dizesindeki düzenlemeleri oldukça karmaşık hale getirir.
1-2 Anahtar Kelime Hedefleyin
URL’nize anahtar kelimeler eklemelisiniz. Bu uygulama sıralamanızın yükselmesine destek vermektedir. Bir kullanıcı açısından, anahtar kelimelerin URL’ye dahil olması çok önemlidir. İnsanlar bağlantınızı nereden bulursa bulsunlar, içeriğinizin ne olduğunu anlarlar. Yönlendirme metni olmadan yalnızca URL iş görür ve daha fazla insan içeriğinizi tıklar. URL’nizi gereksiz anahtar kelimelerle doldurmayın. URL başına bir veya iki anahtar kelime hedefleyin. Daha fazlasını eklediğinizde, Google sizi spam olarak algılayabilir
Anahtar Kelimelerin Tekrarından Kaçının
Son olarak URL’de anahtar kelimelerinizi asla tekrar etmeyin. Tekrarlamak anlamsızdır. Çoğu zaman tekrarlanan anahtar kelimeler muhtemelen içeriğinizi spam olarak gösterecek veya en azından kullanıcıların gözünde içeriğiniz önemsiz olacaktır.